ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Leven als een vlinder: de Chinese weg naar zelfverwerkelijking

 Zaterdag 16 en zondag 17 maart 2013

Aanvang za. 10.30 uur - einde zo. 15.00 uur

Chinese vlinder‘Je begrijpt het leven niet eens, hoe wil je dan de dood doorgronden?’ Met dit antwoord wees Confucius, de grootvader van de Chinese filosofie, een leerling terecht die geïnteresseerd was in het hiernamaals. Confucius’ uitspraak toont meteen het karakter van de Chinese filosofie, die om het hier en nu draait en geen boodschap aan metafysische speculaties heeft. Centraal in dit denken staat de vraag ‘Wat is de Weg?’: de juiste manier om de staat te besturen en om jezelf te ontwikkelen.

Tijdens dit cursusweekend maakt u kennis met Confucius’ visie op zelfverwerkelijking door het ontwikkelen van de deugd. Ook leest u poëtische teksten van taoïsten zoals Lao Zi en zenboeddhisten zoals meester Linji, die beide op een unieke manier de nadruk leggen op spontaniteit en vrijheid.

Docent: drs. Michel Dijkstra

Gastdocent: dr. René Ransdorp

Programma

Klik hier voor het weekendprogramma

Klik hier voor het gehele programma

Personalia

Michel DijkstraDrs. Michel Dijkstra studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet in Groningen. Artikelen van zijn hand verschenen onder andere in Filosofie Magazine en het dagblad Trouw. Daarnaast publiceerde hij Oosterse Filosofie in een notendop (Bert Bakker, 2008), de bloemlezing Bij Lao Tsé op de thee (Prometheus, 2009) en Zenboeddhisme (Ambo, 2010). Momenteel werkt hij aan een proefschrift over Meister Eckhart en de middeleeuwse zenmeester Dogen.

René RansdorpDr. René Ransdorp is kenner van het klassiek taoïsme. Hij doceerde wijsbegeerte aan het hoger onderwijs in Amsterdam en verzorgt tegenwoordig cursussen Chinese filosofie aan diverse instellingen. In 2005 promoveerde hij op de taoïstische filosoof Zhuang Zi. Een sleutelpublicatie van Ransdorp is Zwervend met Zhuang Zi: wegwijs in de taoïstische filosofie (Damon, 2007).

Aanmelden

Arrangement 1: € 277,- (incl. diner met wijn, 2 x lunchbuffet, koffie/thee en reader)

Arrangement 2: € 325,50 (arr.1 + standaard hotelkamer met ontbijt).

Upgraden naar een comfort kamer in de (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- Het mailadres van uw docenten.