ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Als een dauwdruppel op het gras: Japanse inzichten voor een waardevol leven

Zaterdag 11 en zondag 12 mei 2013

Aanvang za. 10.30 uur - einde zo. 15.00 uur

Mahavira tempel‘Met wat zal ik de wereld vergelijken?/ Maanlicht, gereflecteerd/ In een dauwdruppel/ Vallend van een/ Kraanvogelsnavel.’ In dit korte gedicht probeerde de grote dertiende-eeuwse zenmeester Dogen de schoonheid en de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan te vatten. Zijn filosofie, die tijdens dit cursusweekend centraal staat, bevat unieke en poëtische inzichten in de levenskunst. Zo stelde Dogen dat zenmeditatie een oefening is om zo open en ontvankelijk mogelijk in het leven te staan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn filosofie wel eens ‘een serie voetnoten bij zitmeditatie’ werd genoemd. Tijdens dit cursusweekend heeft u de mogelijkheid om u zowel in de theorie van Dogens geschriften als in de praktijk van de zitmeditatie te verdiepen. Tevens komen enkele moderne zenfilosofen uit de Kyotoschool aan de orde, die actief de dialoog met het Westen zochten. In een discussie wordt onderzocht welke rol de levenskunst van Dogen en de Kyotoschool in ons leven kan spelen.

 

Docent: Drs. Michel Dijkstra

Gastdocent: Drs. Annewieke Vroom

Programma

Klik hier voor het weekendprogramma

Klik hier voor het gehele programma

Personalia

Michel DijkstraDrs. Michel Dijkstra studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet in Groningen. Artikelen van zijn hand verschenen onder andere in Filosofie Magazine en het dagblad Trouw. Daarnaast publiceerde hij Oosterse Filosofie in een notendop (Bert Bakker, 2008), de bloemlezing Bij Lao Tsé op de thee (Prometheus, 2009) en Zenboeddhisme (Ambo, 2010). Momenteel werkt hij aan een proefschrift over Meister Eckhart en de middeleeuwse zenmeester Dogen.

Annewieke VroomDrs. Annewieke Vroom is godsdienstfilosoof aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en werkt aan een proefschrift over de Kyotoschool. Zij doceert een groot aantal wijsgerige vakken aan de VU-opleidingen theologie, islam en religiestudies. Haar onderzoek richt zich op diversiteit en interreligieuze dialoog, met name de Boeddhistisch-Christelijke.

Aanmelden

Arrangement 1: € 277,- (incl. diner met wijn, 2 x lunchbuffet, koffie/thee en reader)

Arrangement 2: € 325,50 (arr.1 + standaard hotelkamer met ontbijt).

Upgraden naar een comfort kamer in de (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- Het mailadres van uw docenten.