ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Licht uit het Oosten? Moderne oosterse denkers als inspiratie voor het Westen

Zaterdag 13 en zondag 14 juli 2013

Aanvang za. 10.30 uur - einde zo. 15.00 uur

Docent: drs. Michel Dijkstra. Gastdocent: dr. Bert van Baar

Krishnamurti‘Innerlijke eenvoud’ is de titel van een wereldberoemde bloemlezing uit het werk van Krishnamurti (1895-1986), een van de eerste moderne oosterse filosofen die in het Westen bekend werd. Deze Indiase denker muntte uit in helderheid: steeds weer gaf hij praktische antwoorden op de levensvragen van zijn publiek. Dankzij zijn diepzinnige lezingen raakten veel westerlingen overtuigd van de waarde van het oosterse denken.

Krishnamurti is een van de centrale denkers uit dit cursusweekend, waarin de invloed van moderne oosterse denkers op het Westen wordt onderzocht. Hebben westerlingen door deze filosofen een te romantisch beeld van het Oosten gekregen? Of schijnt het licht werkelijk uit de Oriënt? Tijdens dit weekend staan we niet alleen stil bij klassieke wijsgeren als Krishnamurti en Aurobindo, maar verdiepen wij ons ook in het leven en werk van een boeddhist die tegenwoordig miljoenen mensen inspireert: de Veertiende Dalai Lama.

Programma

Klik hier voor het weekendprogramma

Klik hier voor het gehele programma

Personalia

Michel DijkstraDrs. Michel Dijkstra studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet in Groningen. Artikelen van zijn hand verschenen onder andere in Filosofie Magazine en het dagblad Trouw. Daarnaast publiceerde hij Oosterse Filosofie in een notendop (Bert Bakker, 2008), de bloemlezing Bij Lao Tsé op de thee (Prometheus, 2009) en Zenboeddhisme (Ambo, 2010). Momenteel werkt hij aan een proefschrift over Meister Eckhart en de middeleeuwse zenmeester Dogen.

Bert van BaarDr. Bert van Baar promoveerde als cultureel antropoloog op een onderzoek naar het Tibetaans boeddhisme. Hij is zelf praktiserend boeddhist en doceert sinds 1994 boeddhistische filosofie en meditatie. In 2010 publiceerde hij Daila Lama, wijze van onze tijd bij uitgeverij Bert Bakker.

Aanmelden

Arrangement1: € 277,- (incl. diner met wijn, 2 x lunchbuffet, koffie/thee en reader)

Arrangement 2: € 325, 50 (arr.1 + standaard hotelkamer met ontbijt).

Upgraden naar een comfort kamer in de (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- Het mailadres van uw docenten.