ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Een filosofische lectuur van ‘Op zoek naar de verloren tijd’ van Marcel Proust

Maandag 12 t/m vrijdag 16 augustus 2013
Aanvang ma. 10.30 uur - einde vrij. 12.30 uur met afsluitende lunch

Docent: prof. dr. Frans Jacobs

Marcel Proust

 À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) van de Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922) staat centraal tijdens een van de zomerweken van de ISVW. Deze keer staat de doordenking van onderstaande thema’s op het programma: 

  • de wetten van de liefde volgens Proust;
  • de plaats van de muziek in de Recherche;
  • de plaats van de schilderkunst in de Recherche
  • de tijd bij Proust (zowel in de zin van de verloren tijd als van de teruggevonden tijd). (Op de eerste dag zullen er inleidende besprekingen zijn.)

Deze thema’s worden telkens aan de hand van teksten van Proust ontwikkeld. Daarbij bestaat het plan om tijdens de zittingen gezamenlijk teksten door te nemen. Dat biedt de gelegenheid om in alle rust de teksten van Proust te savoureren.

De cursus is ook geschikt voor mensen die in 2012 de eerste Proust-week hebben gevold, want we vallen niet in herhaling. 

Er zijn, behalve de oorspronkelijke Franse tekst (de “officiële” versie is uitgegeven bij Gallimard tussen 1987 en 1989 en beslaat daar vier delen; daarop is de zevendelige editie van Folio Classique, die handzamer is, gebaseerd), diverse vertalingen van Proust beschikbaar. De Bezige Bij heeft in 2002 een zevendelige vertaling gepubliceerd, waarvan het eerste deel in 2009 opnieuw is vertaald en uitgegeven. Een Engelse vertaling, eerst van de hand van C.K. Moncrieff, na zijn dood herzien door T. Kilmartin, is er ook. De meest recente vertaling, van de hand van diverse vertalers, is uitgegeven bij Penguin in 2002. Tijdens de cursus maken we gebruik van Nederlandse vertalingen van de te bespreken tekstfragmenten, die de deelnemers ter beschikking worden gesteld. Kennis van het Frans is dus niet nodig (al zal er af en toe wel naar de Franse tekst worden verwezen.)

Uw docent

Prof.dr. Frans JacobsFrans Jacobs is emeritus hoogleraar in de wijsgerige antropologie en de grondslagen van het humanisme vanwege de Stichting Socrates aan de Universiteit Leiden en is emeritus wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij maakte lange tijd deel uit van het bestuur van de ISVW en verzorgde talloze cursussen op het raakvlak van ethiek, rechtsfilosofie en wijsgerige antropologie.

Programma

Het programma is nog in ontwikkeling. Deavondprogrammering wordt binnenkort bekend gemaakt. Klik op onderstaande button voor het voorlopige programma.

Programma

Over de docent

Prof.dr. Frans Jacobs is geboren in Gilze-Rijen en studeerde wijsbegeerte in Leuven. Tot 2008 was hij hoogleraar Ethiek aan de Afdeling Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam. Hij is sinds 2008 met emeritaat. Hij publiceerde (o.a. over Proust) onder meer Een filosofie van emoties en verlangens, Amsterdam: Nieuwezijds 2008).

Aanmelden

Arrangement 1: € 746,- (incl. lunchbuffetten, koffie/thee en diners met wijn).
Arrangement 2: € 926,- (arr. 1 + standaard hotelkamer en ontbijt).

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- U treft hier ook het mailadres van uw docent(en).