ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Ontdek hoe een overtuigende speech in elkaar zit en schrijf er zelf een!

ObamaZaterdag 11 en zondag 12 mei
Aanvang za. 10.30 uur - einde zo. 12.30 uur met afsluitende lunch

Docenten: Rita Muilwijk en René Burger

Barack Obama werd president van de VS dankzij zijn speeches. Steve Jobs maakte Apple groot door spraakmakende presentaties van producten die niemand nodig had. Hoe konden Obama en Jobs de wereld veroveren? Ze gebruikten de taal om te overtuigen. Maar wat maakte hun toespraken zo doeltreffend?

Onze workshop behandelt deze vraag vanuit filosofisch perspectief. Deelnemers krijgen inzicht in de grondslagen van de retorica, aan de hand van de grootste filosofen op dit terrein; Aristoteles, Cicero en Quintilianus.

We laten zien hoe eeuwenoude principes en stijlfiguren gebruikt worden door succesvolle leiders in de afgelopen eeuw: van Winston Churchill en Joseph Goebbels tot Martin Luther King en John F. Kennedy.  We tonen ook hoe leiders kunnen falen, wanneer ze zondigen tegen de retorica.

Zo wordt duidelijk waarom de ene toespraak doeltreffend is, en de ander niet. We maken gebruik van video’s van beroemde speeches en spraakmakende debatten.

Met hulp van deze retorische inzichten gaat u vervolgens zelf aan de slag. Stap voor stap schrijft u een speech volgens de regels der welsprekendheid.  Ten slotte wordt u uitgedaagd om hiermee het podium te betreden.

Over de docenten

Rita Muilwijk

Rita Muilwijk is schrijfster en filosofe. Ze studeerde in 1990 af op de Franse filosoof Michel Foucault. Het resultaat was het boek: Waarom is de waarheid zo weinig waar? In 1999 en 2001 verschenen  de novellenbundel Bloedkoralen en de filosofische roman De Geluktheorie bij uitgeverij Meulenhoff; in beide werken is het zoeken naar waarheid een belangrijk thema. De laatste jaren geeft Rita Muilwijk schrijf- en filosofietrainingen, sinds kort vanuit haar Praktijk voor Schrijf & Wijsbegeerte.

René BurgerRené Burger studeerde filosofie en Cognitieve Kunstmatige Intelligentie. Binnen CKI koos hij de filosofische richting en studeerde af op het onderwerp bewustzijn. Daarna volgde een loopbaan als journalist, redacteur, tekstschrijver en communicatieadviseur. Vanuit zijn bedrijf Desmundo Communicatie is hij onder meer speechcoach en schrijftrainer.

 

Aanmelden

Arrangement1: € 254,-(incl. koffie/thee, 2 x lunchbuffet,  diner met wijn).

Arrangement 2: € 299,- (arr.1 + standaard hotelkamer met ontbijt).

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Klik hier om u aan te melden:

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- U treft hier ook het mailadres van uw docent(en).