ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Brieven over het kwaad als een 17e-eeuwse voorloper van het actuele debat over de vrije wil

Zaterdag 9 en zondag 10 maart
Spinoza's Brieven over het kwaadAanvang za. 10.30 uur - einde zo. 12.30 met afsluitende lunch

Spinoza's Brieven over het kwaad verschijnen dit weekend in boekvorm. Dr. Miriam van Reijen, die een geannoteerde hertaling in modern Nederlands (met inleiding en uitgebreide noten) van de Brieven over het Kwaad verzorgde, licht de brieven toe.

De Brieven over het kwaad bevatten de correspondentie tussen Benedictus de Spinoza en Willem van Blijenbergh. De acht brieven stammen uit de periode 1664 en 1665. Graanhandelaar Van Blijenbergh botste met Spinoza over het geloof. Het centrale thema van deze briefwisseling is de al of niet verantwoordelijkheid van god voor het kwaad in de wereld. Is god alleen oorzaak van het feit dat mensen een vrije wil hebben, of ook voor wat zij met die vrije wil besluiten en doen? Spinoza en van Blijenbergh hebben ook een verschillende opvatting over het verdwijnen van schuld en straf als praktische consequenties van een niet-bestaande vrije wil. Van Blijenbergh is bang voor deze praktische consequenties en Spinoza wil hem laten inzien dat die angst niet gegrond is. Daarom zijn deze brieven ook verrassend actueel. Ze laten zien dat de discussie over het al of niet bestaan van een menselijke vrije wil niet iets is van deze tijd. Spinoza had 350 jaar geleden wellicht al sterkere argumenten tegen het bestaan ervan dan de hedendaagse neurowetenschappen vooralsnog kunnen leveren.

Programma

Klik op onderstaande button voor het programma

Programma

Docent

Miriam van  ReijenMiriam van Reijen (1946) doceerde jarenlang aan verschillende universiteiten en hogescholen. Zij is bestuurslid van de Vereniging Het Spinozahuis en van de Vereniging voor Filosofische Praktijk (VFP). Zij schreef o.m. Filosofie en hulpverlening (1984), Filosoferen over emoties (1995), en trad op als redacteur/auteur van het boek Emoties. Van stoïcijnse apatheia tot heftige liefde (2005; 2e dr. 2007). In de reeks Denkers verscheen haar monografie Spinoza – De geest is gewillig, maar het vlees is sterk (2008; 3e druk 2009). In 2010 promoveerde ze op Het Argentijnse gezicht van Spinoza – Passies en politiek.

Momenteel verzorgt zij als hoofddocent een basisopleiding Filosofie in de Praktijk op de ISVW in Leusden.

Toegang:

Arrangement 1: € 273,90,- (conferentie, koffie/thee, 2 x lunchbuffet, diner met wijn en het boek Brieven over het kwaad t.w.v. € 19,90).

Arrangement 2: € 318,90 (arr. 1 + standaard hotelkamer en ontbijt).

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Het kan zijn dat u geen teksten treft. Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.)