ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Vrouwelijke filosofen

Vrouwelijke filosofen26 januari 2013
Aanvang za. 10.30 -  einde za. 17.00

Docenten: Karen Vintges, Caroline Ceton, Annemie Halsema en Veronica Vasterling

Waarom komen vrouwelijke denkers in curricula, filosofische cursussen en overzichtswerken zo weinig aan bod? Door de eeuwen heen hebben talloze vrouwen zich weliswaar verdiept in een veelheid aan filosofische thema’s, maar vaak zijn deze denkers onzichtbaar gebleven. Van de twaalfde eeuwse filosofe Hildegard van Bingen zullen de meesten wel hebben gehoord, maar wat van haar tijdgenote Mechtild van Magdeburg? Uit recentere tijden is Hannah Arendt inmiddels wereldberoemd, maar de naam Gloria Anzaldúa zal misschien alleen de specialisten bekend in de oren klinken.

Uitgesloten van officiële onderwijsinstellingen namen vele vrouwelijke denkers hun toevlucht tot andere vormen van filosofie bedrijven, zoals briefwisselingen en essays. En dat levert een onschatbare rijkdom aan filosofische bronnen op, zoals dit boek laat zien. Werk van 69 vrouwelijke denkers uit 25 eeuwen wordt bij elkaar gebracht; van de oudheid tot onze eeuw; van islamitische en katholieke mystica’s, een achttiende eeuwse Nederlandse logicus tot een Nigeriaanse politiek filosofe.

In deze cursus maken we kennis met prominente en minder prominente vrouwelijke denkers door de eeuwen heen. Vrouwen die onzichbaar zijn gebleven, maar die het verdienen om zichtbaar te worden gemaakt.

Programma

Klik op de onderstaande button voor het programma.

Programma

Aanmelden

Toegang: € 107.- (incl. koffie/thee en lunchbuffet)

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.