ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Waarheidsvinding

Maandag 26 t/m vrijdag 30 augustus 2013
Aanvang ma. 10.30 uur - einde vrij. 12.30 uur met afsluitende lunch

Docent: Ton Derksen.

WaarheidsvindingWetenschapsfilosoof prof. Ton Derksen, bekend van onder meer zijn baanbrekende boeken Lucia de B., De ware toedracht en Leugens over Louwes,  laat zien hoe makkelijk we ons vergissen bij het zoeken naar de waarheid.  We kijken verkeerd, denken verkeerd, zien patronen waar ze niet zijn en ontwikkelen al snel een tunnelvisie. Vooral in de rechtspraak leidt tot problemen. Is er een methode om je ertegen te wapenen? Jazeker, een summerschool waarheidsvinding.

Programma

Klik op onderstaande button voor het voorlopige programma

Programma

Over Ton Derksen

Ton DerksenTon Derksen is hoogleraar wetenschapsfilosofie. Hij publiceerde eerder het spraakmakende boek Lucia de B. dat de aanzet vormde tot een herziening van de zaak tegen deze Haagse verpleegster. In Het O.M. in de fout liet hij zien dat het Openbaar Ministerie op systematische wijze redeneerfouten maakt bij de vervolging van verdachten. In De ware toedracht legt hij uit hoe men deze fouten kan voorkomen: door continu verschillende scenario’s tegen elkaar af te wegen. Een recent boek van hem is Leugens over Louwes (ISVW uitgever, 2011), over de Deventer moordzaak.

De pers over boeken van Ton Derksen

De Ware Toedracht (...) is in één adem uit te lezen. Het gaat over het menselijk tekort bij het waarnemen van de alledaagse werkelijkheid. En het trekt onthutsende conclusies voor rechercheurs, rechters en officieren – uitgerekend zíj blijken het slechtst getraind op het voorkomen van de denk- en waarnemingsfouten waar ieder mens gevoelig voor is.’
NRC
over De ware toedracht

‘Derksen ontrafelt op systematische wijze alle door de rechtbank aangevoerde “wetenschappelijke bewijzen”. Op het eerste gezicht is Derksens boek een wetenschapsfilosofisch gefundeerde aanklacht tegen de ongehoorde vooringenomenheid van het Hof. Het is echter meer dan dat. Het is, zoals de rechtspsycholoog Crombag zei, die bij het boek een nawoord schreef, een uiting van Zivilkourage. Derksen ziet het als zijn burgerplicht om tegen het vonnis in het geweer te treden.
Filosofie Magazine
over Lucia de B.; reconstructie van een gerechtelijke dwaling

‘De grondigheid van de analyse is tegelijk de kracht van het boek.’
De Volkskrant
over Het OM in de fout.

Leugens over Louwes´Hij laat zien dat verdraaiingen van zowel het OM als deskundigen de rechters op het verkeerde been zetten.´
NRC over Leugens over Louwes

 

´Een doortimmerd werk´
De Pers
over Leugens over Louwes

 

‘Een nieuw hoofdstuk in de Deventer moordzaak’
Peter van Ingen in Buitenhof over Leugens over Louwes

Aanmelden 

Een week bij de ISVW verblijven is een feest. U krijgt de beste docenten, heerlijke maaltijden, ontmoet geestverwanten en kunt wandelen in de uitgestrekte bossen rond de ISVW. De week begint op maandag 10.30 uur en eindigt op vrijdag om 13.30 uur. Voor een summerschool met overnachtingen bedragen de kosten:

Arrangement 1: € 1071,- (inclusief cursus, koffie/thee, lunchbuffetten en 4x diner).

Arrangement 2: € 1251,- (inclusief cursus, koffie/thee, lunchbuffetten en 4x diner + standaard hotelkamer & ontbijtbuffet).

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u te zien krijgt, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- U treft hier ook het mailadres van uw docenten.