ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Wijsheid in bedrijf

Wijsheid in bedrijf“Wat kunnen de wijsheidtradities betekenen voor de huidige managementpraktijk?

Overal waar mensen samenkomen ontstaan verhalen over wat goed samenleven en samenwerken is. Met Wijsheid in Bedrijf grijpen we terug op de teksten en verhalen van de oorspronkelijke bronnen, de vijf wereldreligies, aanverwante takken zoals het Soefisme en het Taoïsme en het Humanisme. Mits ontdaan van dogma en leefregels bieden zij een oriëntatie op het maatschappelijke en werkende leven die verrassend actueel is.

Met deze lezingreeks hoop ik, namens Wijsheid in Bedrijf,  u als manager, bestuurder, professional en ondernemer te inspireren bij het uitoefenen van uw maatschappelijke rol. Daarnaast willen wij met de kennis uit de wijsheidtradities een bijdrage leveren aan het verduurzamen en innoveren van de maatschappij. Het (werkende) leven staat immers bol van dilemma’s waarbij keuze gemaakt moeten worden tussen de lange en de korte termijn, persoonlijk belang en organisatie belang. Zelfs praktische keuzes zoals het kiezen van de koffie voor de automaat kunnen moreel van aard zijn.

De lezingen worden verzorgd door ‘praktijkbeoefenaars’ van de wijsheidtraditie die hun sporen verdiend hebben in het maatschappelijke en bedrijfsleven. Zij leggen op verrassende wijze (nieuwe) verbindingen tussen het huidige management denken, andere filosofische en levensbeschouwelijke stromingen en de wijsheidtraditie die zij vertegenwoordigen. Daarnaast bieden zij ruimte aan reflectie en uitwisseling waarmee u de gelegenheid krijgt te reflecteren op uw persoonlijke mogelijkheden en de mogelijkheden van uw organisatie en/of organisaties waarvoor uw werkzaam bent.

Ik zie er naar uit u te ontmoeten!

Bertine van Hoof

 

 

 

 

 

Bertine van Hoof

Oprichter van Wijsheid in Bedrijf

Levenswijsheid voor managers en professionals

 

Spreker: prof. dr. Maarten Verkerkpvm

Maandag 6 mei 2013

Aanvang 17.30 uur - einde ca. 21.30 uur 

Waarom werk ik zo hard? Wat wordt mijn strategie en hoe geef ik sturing aan mijn werk en organisatie? In tijden van crisis klemmen zulke vragen des te meer. Het bijbelboek Prediker biedt stof voor bezinning. Prof. dr. Maarten Verkerk schreef samen met Jan Hoogland “Prediker voor managers”. Beiden zijn bijzonder hoogleraar in de christelijke filosofie en hebben meerdere boeken op hun naam staan op het gebied van organisatiekunde en ethiek. Lees verder...

Ken jezelf, praat niet teveel en handel snel: Chinese lessen voor managers en professionals

ocChinese wijsheid voor de managementpraktijk 

Sprekers: dr. Huibert de Man en dr. Helen Haijing de Haan

Maandag 17 juni  2013

Aanvang 17.30 uur - einde ca. 21.30 uur 

In het westers denken over management staan de autonome leider, de rationeel doordachte strategien en de doelmatige inrichting van structuren centraal. Zou in het ‘oosterse’ denken inspiratie gevonden kunnen worden voor een andere blik op management en leiderschap? Dr. Huibert de Man en Helen Haijing de Haan vonden die in de oude Chinese filosofie, die vanuit een geheel ander wereldbeeld aandacht geeft aan aspecten die in het westerse (management) denken verwaarloosd dreigen te worden. Lees verder...

Leiderschap volgens de Soefi-traditie

Sprekers: dr. Karin Jironet en drs. Ed Hagedorn

Maandag 9 sept 2013. 

Aanvang 17.30 uur - einde ca. 21.30 uur 

Wil je een veel rijker beeld van leiderschap krijgen?  Volgens de Sufi, de mystieke stroming van de Islam, kan dit ontstaan door zelfobservatie en het vergroten van je bewustzijn. Je kunt nog zo’n goede opleiding hebben, een ruime ervaring, uitgesproken analytische vaardigheden en een creatieve oplossinggerichte geest hebben, maar nooit je volledig potentieel benutten als je niet voorbij gaat aan je normale ego-gerichte functioneren. Tijdens deze introductie van het Soefisme door dr. Karin Jironet en drs. Ed Hagedorn kunt u kennismaken met de innerlijke weg van leiderschap. Deze lezing wordt in het Engels gegeven. Lees verder...

Zinvol organiseren met filosoof en romanschrijver Albert Camus

Spreker: dr. Rob Blomme

Maandag 7 okt. 2013 

Aanvang 17.30 uur - einde ca. 21.30 uur

Humanistiek legt de verantwoordelijk voor je bestaan in eerste instantie bij jezelf. Een zinvol leven vorm je niet alleen, mensen zijn ook verantwoordelijk voor elkaar. Dr. Rob Blomme neemt u mee aan de hand van de boeken en denkbeelden van filosoof, journalist en schrijver Albert Camus naar thema’s die de existentie van mens en organisatie raken: over eindigheid en het steeds opnieuw beginnen, over de zin en onzin van veel reorganisaties. Lees verder...

Wijsheid en compassie als kompas voor management

Spreker: prof. dr. Paul van der Veldequanyin

Maandag 11 nov.  2013

Aanvang 17.30 uur - einde ca. 21.30 uur 

In het westen is het boeddhisme tegenwoordig erg populair. Boeiend hierbij is dat de aanhangers in het westen vaak met klem stellen dat het boeddhisme geen religie is en dat juist dit aspect hen inspireert in het dagelijks leven. Het boeddhisme wordt eerder gezien als een filosofie of als een levensstijl. Het is dan ook niet vreemd dat het boeddhisme inmiddels kunsten inspireert, dat er boeddhistische stressbestrijding bestaat en dat er boeddhistische ethiek is ontwikkeld over onderwerpen als orgaantransplantatie, omgang met het milieu en andere actuele thema's.
Welke verantwoordelijkheden en kernwaarden, zoals 'wijsheid en mededogen' van het boeddhisme kunnen we proberen te integreren in ons denken en handelen aan het begin van de 21ste eeuw?  In deze lezing gaat Prof. dr. Van de Velde in op een aantal kernwaarden van het Boeddhisme en hoe we deze zouden kunnen toepassen binnen de managementpraktijk. Lees verder...

 Gebruik een zuivere weegschaal: een Joods perspectief op zakelijke ethiek

Spreker: drs. Esther Hugenholtz

Maandag 16 december 2013

Aanvang 17.30 uur - einde ca. 21.30 uur 

De Joodse traditie is bij uitstek een traditie van het woord. Naast de mondelinge overlevering, vaak met de nodige humor, is de traditie sterk in het overleveren van teksten uit Thora en de Talmoed via discussie. Drs. Esther Hugenholtz, rabbijn in opleiding, biedt via de Joodse teksten een perspectief op zakelijke ethiek.

Eigenbelang en het algemene belang (belangeloosheid), inzicht in machtstructuren en principes van rechtvaardigheid worden in perspectief van de werkcontext geplaatst. Lees verder...

Praktische gegevens

De lezingen vinden plaats op de maandagavond. U bent welkom om 17.30u waar een snack voor u klaar staat. Aanvang van de lezing is 18.00u tot 20.00u. Na afloop van de interactieve lezing is er dinnerplate service met een glas wijn en koffie/thee toe.

ISVW beschikt over een riante lounge voorzien van bibliotheek en bar waar u kunt werken/lezen of afspreken waarneer u eerder in de middag wilt arriveren. Ook bevindt zich de locatie in een bosrijke omgeving. Wilt na afloop of de avond ervoor overnachten dan is een sfeervolle hotelvoorziening met het hoogst haalbare internationale duurzaamheids-kenmerk.

Wanneer u met het openbaar vervoer reist dan is er een shuttle service die op voorhand kunt boeken op www.stationshuttle.nl. Het tarief is € 6,00 per rit, af te rekenen bij de chauffeur. U vindt de shuttle bij de uitgang van het station aan de Barchman Wuytierslaan. Dit rit duurt een kleine 10 minuten.

Aanmelden

Indien u de reeks in zijn geheel reserveert ontvangt u 5.- korting per bijeenkomst. Bijeenkomsten zijn ook los te reserveren: € 130.- per bijeenkomst (6 bijeenkomsten met welkomstdrankje en snack, diner met wijn, koffie/thee en lezing.)

€ 750,- (6 bijeenkomsten a €125,- met welkomstdrankje en snack, plate diner met wijn, koffie/thee en lezing).

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Voor deze serie lezingen is de GoldCard NIET geldig.